Dagen

Jag har ont i huvudet och känner mig helt tappad. Jag borde ha skrivit på engelskaarbetet igår. Vad ska jag säga om jag inte är klar på fredag? Nej just det. Jag har inget till mitt försvar. Någon som vet något intressant om Irland?

Kommentarer
Postat av: Emelie

Jag tycker legenden om Irland skyddshelgon St. Patrick är ganska intressant! :) Här är lite om det, men du kan säkert hitta mer om du googlar.



St.Patrick är Irlands skyddshelgon och kom till Irland år 432 f.Kr. för att föra ut det kristna budskapet. Han grundade kyrkor överallt dit han kom på Irland och många kyrkor existerar fortfarande och bär hans namn. En av de mest kända legenderna är att St. Patrick fick bort alla ormar på ön genom att ringa i klockan från toppen av det 765 m höga berget Croagh Patrick, som ligger nära Westport i grevskapet Mayo.



En annan legend är att under St. Patrick´s besök i Loiredalen i Frankrike, så hängde han sin krage för att torka på en hagtorns buske och allt sedan dess blommar hagtornsbuskar på vintern i Loiredalen.



St. Patrick ägnade stor uppmärksamhet åt treklövern, eftersom han förklarade begreppet den heliga treenigheten – Fadern, Sonen och den helige Anden – för kung Laoghaire, som var den stora hednakungen av Tara. Trekövern blev också Irlands nationalemblem.



Man känner inte exakt till när man började fira St. Patrick´s dag utanför Irland, men en de första beskrivningarna gjordes av Jonathan Swift – författare till Gullivers resor – som nämner firandet i London år 1713. I USA hölls den första paraden på St. Patrick´s dag den 17 mars 1737 i Boston. En sägen är att man kan få lycka genom att finna en fyrklöver på St. Patrick´s dag samt också att man klär sig i grönt.



Den 17 mars är den dag som anges vara hans dödsdag år 461 f.Kr. och allt sedan dess har den dagen blivit kallad St. Patrick´s Day och är dessutom Irlands nationaldag.



2009-10-07 @ 13:50:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0